ßßß
Składniki:Masa śmietankowa:250 gram serka mascarpone150 gram serka śmietankowego (użyłam Almette)150 gram cukru pudrużółtko250 ml śmietany kremówki 36%łyżka cukru waniliowegoWykonanie: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić.Masa czekoladowa:250 ml śmietany kremówki250 gram serka mascarpone150 gram serka śmietankowegożółtko100 gram gorzkiej czekolady200 gram cukru pudruWykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksować. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i delikatnie ją przestudzić. Gdy czekolada przestygnie wmiksować ją do masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić.Sos borówkowy:250 gram borówek30 gram cukru kryształu4 łyżki soku z cytrynyWykonanie: Borówki wymyć, oderwać ogonki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Sos wystudzić, zblendować i polać nim deser przed podaniem.