Wykonanie
Bajaderki czy też ziemniaczki różnie na nie mówią, spotkałam się także z nazwą
ciastka z odzysku;) Najczęściej przygotowywane z podsuszonych ciast i
ciasteczek, u mnie ze świeżego ciasta którego niestety nie udało mi się odpowiednio pokroić. Moje bez zewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:)
Składniki:ok. 1 kg
ciastek,mogą być
herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i
owocami)5 łyżek
kakaopół tabliczki
gorzkiej czekoladysłoiczek
powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty)łyżka
miodu1/4 szklanki
cukru pudru(ilość
cukru zależy od słodkości użytych
ciastek, można zmniejszyć bądź zwiększyć jego ilość)6 łyżek
wódkigarść
orzechów pokruszonychgarść
kokosupół szklanki
mleka100 gram
masłaWykonanie:
Ciastka pokruszyć w rękach, można to także uczynić blenderem.
Kakao,
czekoladę,
mleko,
masło i
cukier rozpuścić w garnuszku na jednolitą masę, delikatnie przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych
ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy
powidła śliwkowe,
alkohol, garść
kokosu,
miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki
orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe
ciasteczka, możemy je przyozdobić np
kokosem, posypką, pokruszonymi
orzechami a nawet rozpuszczoną
czekoladą. Gotowe ziemniaczki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.