ßßß Cookit - przepis na Bajaderki - ziemniaczki

Bajaderki - ziemniaczki

nazwa

Wykonanie

Bajaderki czy też ziemniaczki różnie na nie mówią, spotkałam się także z nazwą ciastka z odzysku;) Najczęściej przygotowywane z podsuszonych ciast i ciasteczek, u mnie ze świeżego ciasta którego niestety nie udało mi się odpowiednio pokroić. Moje bez zewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:)
Składniki:
ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami)
5 łyżek kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty)
łyżka miodu
1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych ciastek, można zmniejszyć bądź zwiększyć jego ilość)
6 łyżek wódki
garść orzechów pokruszonych
garść kokosu
pół szklanki mleka
100 gram masła
Wykonanie: Ciastka pokruszyć w rękach, można to także uczynić blenderem. Kakao, czekoladę, mleko, masło i cukier rozpuścić w garnuszku na jednolitą masę, delikatnie przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, możemy je przyozdobić np kokosem, posypką, pokruszonymi orzechami a nawet rozpuszczoną czekoladą. Gotowe ziemniaczki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/06/bajaderki-ziemniaczki.html