ßßß
Ekstrakt kawowy*:4 łyżki kawy ziarnistej100 ml wódki50 ml wodyWykonanie: Kawę pokruszyć np za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie wsypać ją do buteleczki z zamknięciem i zalać alkoholem oraz wodą, dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsnąć.Ekstrakt waniliowy*:4 duże grube laski wanilii150 ml wódki100 ml wodyWykonanie: Wodę i wódkę przelać do zamykanej buteleczki bądź innego zamykanego naczynia. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i przekroić je na takie kawałki aby całe były przykryte płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.Ekstrakt cytrynowy*:1 duża cytryna150 ml wódki100 ml wodyWykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 2 miesiące, co jakiś czas wstrząsnąć buteleczką.* Co prawda ekstrakty bedą gotowe po podanych w przepisie czasach jednak o wiele wyraźniejsze są po około 2-3 miesiącach, zyskują wtedy na sile;)