Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc korzystajmy! A jak ich nie lubicie to z powodzeniem można je zastąpić np.
malinami,
jagodami,
wiśniami :)
Składniki (5 porcji):
serek mascarpone 250g
jogurt naturalny 400mlszklanka
truskawekskrobia kukurydziana 1 płaska łyżkazamiennik
cukru (ja użyłam
stewii w proszku)jakieś chrupiące musli/ granolaPrzygotowanie:Mus
truskawkowy:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką
wody, dodać zamiennik
cukru * i gotować kilka minut, aż
truskawki będą całkowicie miękkie. Przestudzić i następnie całość (razem z
wodą) zmiksować/zblendować. Następnie do 1/4 szklanki
wody (zimnej, może być z kranu) dodać
skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zmiksowaną masę
truskawkową zagotować i dodać
wodę ze
skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili lekko gęsta.Krem:
Serek mascarpone oraz
jogurt przełożyć do miski, dodać zamiennik
cukru * i zmiksować chwilę do uzyskania konsystencji kremu.Warstwa dolna:Na dno wsypujemy jakieś chrupiące
musli, granolę itp. (ja użyłam chrupiącej pszenicy z
migdałami i melasą firmy Ekoprodukt) - ok. 1-2 łyżki* ilość zależy od rodzaju zamiennika i producenta, najlepiej dodawać stopniowo lub pod koniec przygotowywania i spróbować czy smak nam odpowiada)Uwaga: deser podajemy świeży aby
musli pozostało chrupiące :)