ßßß Cookit - przepis na Pyzy drożdżowe na mące orkiszowej

Pyzy drożdżowe na mące orkiszowej

nazwa

Wykonanie

Pyzy drożdżowe, które dziś prezentuję są znane również pod nazwą "kluski na parze".
Podawać można z sosem myśliwskim .
A już niebawem kolejna propozycja podania. :)
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 + trochę do posypania blatu
3/4 szklanki letniego mleka
15g drożdży
jajko
łyżeczka ksylitolu
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem (ksylitolem). Dodać 100ml mleka (powinno mieć ok 37'C) i 2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25-30 min.
W misce połączyć resztę składników- mąkę, pozostałą ilość mleka, jajko szczyptę soli. Dodać drożdże i ręką wyrobić ciasto.
Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Ciasto nakładać łyżką na obsypany mąką blat i formować kulki.
Gotowe kulki gotować na parze ok 10 minut, podczas gotowania nie ściągać pokrywki, gdyż ciasto może opaść!
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/04/pyzy-drozdzowe-na-mace-orkiszowej.html