Wykonanie
Warzywa w cieście smaży się najczęściej na głębokim
oleju. Produkt poddany takiej obróbce wchłania bardzo dużą ilość tłuszczu.Okazuje się jednak, że nie potrzeba garnka tłustego
oleju, aby zjeść pyszne, chrupiące danie. :)
Składniki:
brokuł250 ml zimnej
wodymąka orkiszowa 150g
mąka kukurydziana 100g2 łyżki
olejuprzyprawy:
sól morska,
pieprz,
kurkuma,
kolendraPrzygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z
mąką orkiszową,
wodą i
przyprawami.
Brokuły obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju na patelni. Należy je tak obracać, aby usmażyły się z każdej strony.Najlepiej podawać z sosem, np.
czosnkowym .