ßßß Cookit - przepis na Zdrowy pasztet drobiowy

Zdrowy pasztet drobiowy

nazwa

Wykonanie

Nie będę nawet przytaczać składu mięsnych sklepowych pasztetów, bo niejednego mogłoby to przyprawić o mdłości. A że jesteśmy blogiem kulinarnym, to nie o to nam chodzi ;) Polecam jednak przyjrzeć się etykietom, a zapewne szybciej zdecydujecie się zrobić pyszny i zdrowy pasztet drobiowy :) Z przepisu wychodzi dość duża porcja, więc spokojnie można część zamrozić.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
30dag wątróbki drobiowej
2 jajka
mleko
1 cebula
5 łyżek płatków owsianych
włoszczyzna
ząbek czosnku
przyprawy: sól morska ziołowa, gałka muszkatołowa, pieprz
Przygotowanie:
1. Wątróbkę oczyszczamy i gotujemy w mleku przez 10 min, po czym odcedzamy i studzimy.
2. Piersi z kurczaka i włoszczyznę wrzucamy do gotującej wody, przyprawiamy solą (tak jakbyśmy gotowali rosół). Jak kurczak będzie już miękki, wyciągamy i studzimy.
3. Płatki owsiane zalewamy kilkoma łyżkami wywaru i odstawiamy do nasiąknięcia (ok.10 min.), a następnie odsączamy.
4. Mięso, cebulę i 1 ugotowaną marchewkę dokładnie mielimy na jednolitą masę (robotem kuchennym albo blenderem).
5. Dodajemy nasiąknięte płatki, przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za sucha, można dodać trochę wywaru. Dodajemy pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową, sól morską i pieprz do smaku (najlepiej spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona).
6. Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do mięsa, po czym delikatnie i dokładnie mieszamy (do momentu aż ubite białka przestaną być widoczne).
7. Pasztet wykładamy do fo remki (keksówki ok. 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni ok. 60 minut, kontrolując by wierzch nie spiekł się za bardzo, w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową. Z foremki wyjmujemy pasztet dopiero po wystygnięciu.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/04/zdrowy-pasztet-drobiowy.html