Wykonanie
Z niektórymi
owocami tak już jest, że zostają zjedzone
solo, zanim jeszcze wymyśli się dla nich inne zastosowanie. Tak zwykle kończą u mnie
borówki - w śniadaniu, koktajlu, czy zawinięte w naleśniki. Tym razem poszłam na stragan z mocnym postanowieniem kupienia ich w określonym celu. Do ciasta ucieranego. Prostego, na które przepis zapamiętuje się już po dwukrotnym upieczeniu. Do pracy zabrałam się od razu po powrocie do mieszkania i jest! Mięciutkie, wilgotne - lubię, kiedy ucierane jest właśnie takie. Podobno ciasta z
olejem są nieco zdrowsze niż te na bazie
masła. Nie jestem ekspertem, ale wiem jedno - użycie
oleju na pewno ułatwia i przyspiesza pracę ;) Jest go w przepisie w sam raz, żeby ciasto było przyjemnie wilgotne ale nie tłuste w dotyku. Jeśli bardzo, bardzo lubicie smak
masła w takich wypiekach i możecie poświęcić chwilę dłużej, zawsze możecie je roztopić (płynne musi
mieć taką samą objętość jak
olej), przestudzić i takiego użyć w zastępstwie
oleju. Musicie mi uwierzyć, że przepis jest wyjątkowo dobry. Po spróbowaniu kawałka tego ciasta z
borówkami, od razu musiałam poprosić o przepis - za który dziękuję mamie mojego chłopaka :) Wkrótce spróbuję również upiec wersję bez glutenu i podam proporcje na blogu. Pieczcie! Będzie szybko, przyjemnie, a na koniec pysznie :)Notka: pierwotnie przepis zawierał dwa
razy więcej składników i przewidywał użycie dużej formy (ok. 25 x 36 cm) - nie ma więc problemu z upieczeniem dużej wersji.Składniki (na formę ok. 23 x 23 cm):250 g
mąki krupczatki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka150 g
cukru pudru1,5 łyżeczki
cukru kryształu1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka100 g
borówekBorówki dokładnie umyć pod bieżącą
wodą i osuszyć. W misce wymieszać
mąkę i
proszek do pieczenia.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka umieścić w misie miksera z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Miksować, aż powstanie gęsta, gładka, jasna masa. Nadal miksując, dodawać po trochę
olej. Na koniec, wziąć miksując, dodawać na przemian
mąkę z proszkiem i
mleko. Miksować tylko do momentu, aż składniki się dokładnie zmieszają.W oddzielnej misie ubić
białka ze szczyptą
soli, na sztywno. Dodawać po trochę
cukier kryształ, miksując aż do jego rozpuszczenia. Pianę wmieszać delikatnie w ciasto przy pomocy łyżki lub szpatułki - tak, aby straciła jak najmniej objętości.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Borówki wysypać równomiernie na powierzchni (żeby
mieć pewność, że nie utoną w cieście, można delikatnie przyprószyć je
mąką przed wysypaniem). Piec w temperaturze 180 º C, przez ok. 30 - 35 minut (przy porcji na dużą formę, ok. 50 min.). Można sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wbiciu w środek ciasta wychodzi czysty, można wyciągać z piekarnika. Położyć formę na kratce i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!