ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto ucierane z borówkami

Wilgotne ciasto ucierane z borówkami

nazwa

Wykonanie

Z niektórymi owocami tak już jest, że zostają zjedzone solo, zanim jeszcze wymyśli się dla nich inne zastosowanie. Tak zwykle kończą u mnie borówki - w śniadaniu, koktajlu, czy zawinięte w naleśniki. Tym razem poszłam na stragan z mocnym postanowieniem kupienia ich w określonym celu. Do ciasta ucieranego. Prostego, na które przepis zapamiętuje się już po dwukrotnym upieczeniu. Do pracy zabrałam się od razu po powrocie do mieszkania i jest! Mięciutkie, wilgotne - lubię, kiedy ucierane jest właśnie takie. Podobno ciasta z olejem są nieco zdrowsze niż te na bazie masła. Nie jestem ekspertem, ale wiem jedno - użycie oleju na pewno ułatwia i przyspiesza pracę ;) Jest go w przepisie w sam raz, żeby ciasto było przyjemnie wilgotne ale nie tłuste w dotyku. Jeśli bardzo, bardzo lubicie smak masła w takich wypiekach i możecie poświęcić chwilę dłużej, zawsze możecie je roztopić (płynne musi mieć taką samą objętość jak olej), przestudzić i takiego użyć w zastępstwie oleju. Musicie mi uwierzyć, że przepis jest wyjątkowo dobry. Po spróbowaniu kawałka tego ciasta z borówkami, od razu musiałam poprosić o przepis - za który dziękuję mamie mojego chłopaka :) Wkrótce spróbuję również upiec wersję bez glutenu i podam proporcje na blogu. Pieczcie! Będzie szybko, przyjemnie, a na koniec pysznie :)
Notka: pierwotnie przepis zawierał dwa razy więcej składników i przewidywał użycie dużej formy (ok. 25 x 36 cm) - nie ma więc problemu z upieczeniem dużej wersji.
Składniki (na formę ok. 23 x 23 cm):
250 g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
150 g cukru pudru
1,5 łyżeczki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
100 g borówek
Borówki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Miksować, aż powstanie gęsta, gładka, jasna masa. Nadal miksując, dodawać po trochę olej. Na koniec, wziąć miksując, dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Miksować tylko do momentu, aż składniki się dokładnie zmieszają.
W oddzielnej misie ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodawać po trochę cukier kryształ, miksując aż do jego rozpuszczenia. Pianę wmieszać delikatnie w ciasto przy pomocy łyżki lub szpatułki - tak, aby straciła jak najmniej objętości.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Borówki wysypać równomiernie na powierzchni (żeby mieć pewność, że nie utoną w cieście, można delikatnie przyprószyć je mąką przed wysypaniem). Piec w temperaturze 180 º C, przez ok. 30 - 35 minut (przy porcji na dużą formę, ok. 50 min.). Można sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wbiciu w środek ciasta wychodzi czysty, można wyciągać z piekarnika. Położyć formę na kratce i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/07/wilgotne-ciasto-ucierane-z-borowkami.html