ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta bezglutenowy

Kopiec kreta bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Ahoj! Dzisiaj ciasto wszystkim doskonale znane, a ja - aż wstyd się przyznać, robiłam je po raz pierwszy. W dodatku uznałam, że zrobię po swojemu, bo koniecznie chciałam wykorzystać mocno kakaowy biszkopt, który uwielbiam. Na szczęście dla moich eksperymentów, okazało się, że stworzenie kopca nie jest wcale trudne! Skoro jako podstawy ciasta użyłam biszkoptu (a nie czekoladowego ciasta na oleju, jak zwykle się robi), uznałam, że wnętrze kopca również musi być "lżejsze". Zrezygnowałam więc z dodatku mascarpone, a wyjątkowo dla usztywnienia śmietany użyłam żelatyny. Jest jej na tyle, żeby całość świetnie się kroiła i zachowała formę w cieple, nie tracąc jednocześnie na smaku i konsystencji. Ciasto już samo w sobie prezentuje się bardzo wdzięcznie, ale pomyślałam, że idealnym jego zwieńczeniem będzie… kret. A najlepiej krecik, którego osobiście darzę sympatią od dziecka. Nie miał wyboru i wystąpił w roli wisienki na torcie ;) Przepis polecam szczególnie na letnie spotkania na świeżym powietrzu!
Notka: kopiec kreta przygotowałam w formie o śr. 24 cm, ale ciasta z przepisu wystarczy nawet na kretówkę o podstawie do 30 cm średnicy. Przy wyborze szerszej formy należy jednak pamiętać o przygotowaniu większej ilości śmietany, aby kopiec wyszedł proporcjonalny, nie płaski.
Składniki (na kretówkę o śr. 24 cm):
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana w stosunku 1:1)
1/2 szklanki kakao
Nadzienie:
4 duże banany
700 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
70 g startej czekolady (użyłam gorzkiej)
Upiec biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (pomijając brzegi formy). Mąkę i kakao wymieszać i przesiać dwukrotnie. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić w misie miksera prawie na sztywno. Następnie dodawać stopniowo, po łyżce cukier, cały czas miksując. Po paru minutach białka powinny być lśniące i sztywne. Nadal ubijając dodawać żółtka po jednym, wrzucać kolejne gdy poprzednie wmiesza się w białka. Odstawić mikser. Do ubitej masy dodawać przesianą mąkę z kakao i ostrożnie mieszać. Im delikatniej się to zrobi, tym mniej piana opadnie i biszkopt będzie bardziej puszysty. Gotowe, jednolite ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30-35 minut w temperaturze 170 º C (do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy). Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika i rzucić energicznie o blat stołu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Wystudzony biszkopt uwolnić z formy, przejeżdżając cienkim nożem pomiędzy brzegiem tortownicy a ciastem. Odkleić papier do pieczenia od spodu biszkoptu. Postawić go na paterze/talerzu i przy pomocy łyżki wydrążyć w nim otwór, tak aby powstała "miseczka" o ściankach i podstawie równej grubości. Okruchy odkładać do miski. Obrać banany i ułożyć jeden obok drugiego w wydrążeniu.
Przygotować nadzienie. Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać parę łyżeczek do upłynnionej żelatyny (jeśli zbyt szybko wiąże, delikatnie ją podgrzewać - ja najczęściej wkładam wtedy na chwilę naczynko z żelatyną do gorącej wody). Stopniowe dodawanie śmietany do żelatyny zapobiega nagłemu spadkowi temperatury i powstaniu grudek w masie. Kiedy żelatyna jest już letnia, włączyć ponownie mikser i na szybkich obrotach wmieszać ją w ubitą wcześniej śmietankę. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na banany i uformować kształt kopca. Wierzch pokryć okruchami biszkoptu, lekko dociskając. Włożyć do lodówki, do stężenia. Podawać schłodzone.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/07/kopiec-kreta-bezglutenowy.html