Wykonanie
Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek
jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i mamy pewność, że są one zdrowe i naturalne.Granolę podałam z musem
malinowym,
jogurtem naturalny i świeżymi
owocami. Najczęściej nie dosładzam
jogurtu, jednak dziecko lubi odrobinę
słodyczy, dlatego dodałam mus malinowy.Granola jest również doskonałym dodatkiem do ciepłego
mleka. Może również zastąpić niezdrowe przegryzki, wtedy lepiej dodać do niej więcej pestek i
orzechów, a mniej
płatków.





Składniki granoli:12 łyżek
płatków owsianych3 łyżki
orzechów nerkowca3 łyżki pestek
słonecznika3 łyżki pestek dyni3 łyżki
migdałów w płatkach2 łyżki płynnego
miodu lub
syropu z agawy1 łyżka
olejuSkładniki musu
malinowego:2 szkl.
malin2 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanie granoli:Składniki granoli dokładnie wymieszać w misce, aby
miód i
olej pokryły wszystkie ziarenka i
płatki.Granolę piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały.Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić.Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.Przygotowanie musu
malinowego:
Maliny i
cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem.Podgrzewać na wolnym ogniu aż
maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut.Przetrzeć
maliny przez sito o małych oczkach.Uzyskany mus ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.Mus przełożyć do wypażonego słoiczka, przechowywać w lodówce.Smacznego