ßßß
Inspiracja starym przepisem Asi . Uwielbiam to danie i mogłabym je jeść co tydzień!Składniki (na 3 osoby)olej rzepakowy do smażenia1 cebula, pokrojona w kosteczkę300 g (4 spore, 5 mniejszych) ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszkuszczypta pikantnego pieprzu cayenne250g passaty200g ugotowanej ciecierzycy400 g filetów ryby (u mnie morszczuk/dorsz, różnie)szczypta suszonego koperku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiNa patelni/garnku żeliwnym rozgrzać olej, dodać cebulkę, przykryć i na małym ogniu dusić przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodać przyprawy, gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać passatę, doprawić solą, przykryć naczynie i dusić przez kilka minut (z 5 ;)).Dodać ciecierzycę, wymieszać, podgotować, wrzucić pokrojone ziemniaki i delikatnie wymieszać. Położyć filety na wierzchu, odrobinkę posolić, popieprzyć i oprószyć rybę koperkiem. Zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i gotować przez 8 minut. Jak ryba będzie już ugotowana, zdjąć naczynie z ognia, posypać natką pietruszki.Na patelni, tuż po przyprawieniu ryby
A tu już po ugotowaniu ryby:
I tuż przed konsumpcją :)