ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy razowy z miodem

Chleb orkiszowy razowy z miodem

nazwa

Wykonanie

Zaczyn :
80 g aktywnego zakwasu żytniego
115 g wody
100 g mąki orkiszowej razowej
Wszystkie składniki wymieszać, miskę szczelnie przykryć folią, zostawić w temp. pokojowej na 10-18 godz.
Ciasto właściwie:
cały zaczyn
300 g letniej wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka miodu lub syropu z agawy (lub więcej, wg uznania)
420 g mąki orkiszowej razowej (ew. część razowej można zastąpić jasną, wg uznania)
pestki dyni, słonecznika i siemię lniane
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ją w ciepłe miejsce do wyrastania, ciasto ma wypełnić foremkę do jej brzegów.
Piec 15 min w 230st. C, następnie temperaturę zmniejszyć do 190st. C i piec kolejne 40-45 min. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Mimo przerośnięcia wyszedł bardzo smaczny i wydaje mi się, że na dłużej zaprzyjaźnię się z blogiem Trufli :) Jedno co mnie dziwi - jak niesamowicie różni się mój chleb kolorem od tego oryginalnego. Białej mąki nie użyłam ani grama, a kolor mam duuuużo jaśniejszy.
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/08/chleb-orkiszowy-razowy-z-miodem.html