ßßß Cookit - przepis na Nalewka czereśniowa z imbirem

Nalewka czereśniowa z imbirem

nazwa

Wykonanie

Mamy już kilka przepisów na nalewki.
Nadszedł czas na nalewkę czereśniową.
Dziś zrobimy początek, podamy składniki
a na efekt będzie trzeba poczekać.
Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki.
Składniki:
-1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni
-ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
-40 dkg cukru
-1/4 l spirytusu
-1 l czystej wódki 40%
Dziś umyte czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja,
dodajemy plasterki imbiru i zasypujemy cukrem.
Wstrząsamy i odstawiamy na ok. jeden dzień, czekamy, aż cukier się rozpuści.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem.
Cukier rozpuścił się.
Dolewamy 1 litr wódki 40%, szczelnie zakręcamy,
wstrząsamy słojem i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie zawartość słoja przesączamy przez gazę,
dolewamy spirytus,
przelewamy do butelek z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Dopiero wtedy możemy delektować się smakiem nalewki.
Powodzenia i jak to na nalewki przystało:
Na zdrowie !
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/06/nalewka-czeresniowa-z-imbirem.html