Wykonanie
Mamy już kilka przepisów na
nalewki.Nadszedł czas na
nalewkę czereśniową.Dziś zrobimy początek, podamy składnikia na efekt będzie trzeba poczekać.Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania
nalewki.Składniki:-1 kg wydrylowanych ciemnych
czereśni-ok. 10 cienkich plasterków świeżego
imbiru-40 dkg
cukru-1/4 l
spirytusu-1 l
czystej wódki 40%
Dziś umyte
czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja,dodajemy plasterki
imbiru i zasypujemy
cukrem.Wstrząsamy i odstawiamy na ok. jeden dzień, czekamy, aż
cukier się rozpuści.Od czasu do czasu potrząsamy słojem.
Cukier rozpuścił się.Dolewamy 1 litr
wódki 40%, szczelnie zakręcamy,wstrząsamy słojem i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
Po tym czasie zawartość słoja przesączamy przez gazę,dolewamy
spirytus,przelewamy do butelek z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.Dopiero wtedy możemy delektować się smakiem
nalewki.Powodzenia i jak to na
nalewki przystało:Na zdrowie !