ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

nazwa

Wykonanie

Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.
Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości
od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,
takie, jak filety z udek.
Składniki:
-skórka z kurczaka
-10 filetów z udek
-podwójna pierś z kurczaka
-20 dkg wątróbki drobiowej
-1 duża czerstwa bułka
-duża natka pietruszki
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mleka
-bułka tarta
-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru
-ząbek czosnku
-olej
Bułkę moczymy w mleku.
Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.
Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.
Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.
Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.
Na farszu układamy warstwę udek.
Przykrywamy skórką.
Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.
Posypujemy słodka papryką.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,
posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka i skrapiamy olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe.
Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...
Dziękujemy pani Basi za znakomity przepis.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/12/kurczak-faszerowany.html