Wykonanie
Inna wersja
faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu
faworki wylądują w piekarniku.Składniki:-1,5 szklanki
mąki pszennej-3
żółtka-3 łyżki gęstej
śmietany-2 dkg
margaryny lub
masła-1 łyżka
spirytusuZ podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minutdo lodówki.
Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka
razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w niejak najwięcej powietrza.
Zagniatamy i dzielimy na dwie części.Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.
Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.
Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.
Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.
Kruche, pękające, smaczne a do tego
herbatka lub
kawa.
Smacznego!