ßßß Cookit - przepis na Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Inna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują w piekarniku.
Składniki:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka
-3 łyżki gęstej śmietany
-2 dkg margaryny lub masła
-1 łyżka spirytusu
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minut
do lodówki.
Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w nie
jak najwięcej powietrza.
Zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.
Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.
Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Kruche, pękające, smaczne a do tego herbatka lub kawa.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/faworki-z-piekarnika.html