Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż domowe
przetwory. Ostatnio zabrałam się za ich robienie, efekt mogliście zobaczyć, czytając wpis z korzennym chutneyem
śliwkowym, a teraz z
dżemem brzoskwiniowym z lawendą. Oba serdecznie polecam. Dzisiejszy przepis spodoba się zwłaszcza osobom, które lubią nietypowe smaki. Lewenda doskonale pasuje do
brzoskwiń, choć to zestawienie nie jest zbyt często wykorzystywane, choć zaczyna się to zmieniać i coraz powszechniej stosuje się ją jako
przyprawę. W tym wydaniu bardzo dobrze się sprawdza.
Dżem jest aromatyczny i niezbyt słodki - na 1kg
owoców przypada tylko 80g
cukru, co według mnie spokojnie wystarcza. W dodatku jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, nie trzeba obierać
owoców, bo skórka rozgotowuje się.
- 2,5kg dojrzałych
brzoskwiń- 200g
cukru- 1 1/2 łyżeczki suszonej lawendy- 2 łyżki
soku z cytryny1)
Brzoskwinie umyć, wypestkować i pokroić na małe kawałki.2) Wrzucić je do garnka z grubym dnem i zasypać
cukrem i pokruszoną lawendą.3) Gotować na małym ogniu, często mieszając,przez ok. 1 1/2 godziny, pod koniec dodając
sok z cytryny.4) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.Czas przygotowania: 2 godzinyPorcja na 2 słoiki 0,3l i 4 po 0,15l