Wykonanie
Nie
jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak
czekolada,
płatki kukurydziane,
miód. Są naprawdę wyjątkowe. Żeby je przygotować, piekarnik nie jest potrzebny i to jest ich niezaprzeczalna zaleta.
Płatki kukurydziane nadają im chrupkość, a
miód niesamowity aromat. Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D- 160g
masła orzechowego- 160g
miodu (ew. mniej)- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 100g
płatków kukurydzianych- 80g
wiórków kokosowych- 60g ciemnej
czekolady- 1/2 łyżeczki
oleju1) W małym rondelku stopić
masło orzechowe i
miód, mieszając.2) Zdjąć z ognia i wmieszać esencję
waniliową i
migdałową.3) W dużej misce wymieszać
płatki kukurydziane i zmiksowane w blenderze lub zmielone
wiórki kokosowe.4) Dodać
masło orzechowe z
miodem i dokładnie wymieszać.5) Przełożyć do kwadratowej formy o
boku 21cm wyłożonej papierem.6) Dokładnie wyrównać, mocno przyciskając masę.7) Przełożyć do lodówki do wystudzenia i zestalenia.8) Roztopić
czekoladę razem z
olejem i posmarować nią batoniki.9) Schować z powrotem do lodówki, a przed podaniem pokroić na prostokąty.10) Najlepiej przechowywać w lodówce.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal