Wykonanie
Za każdym razem, gdy miałam w domu
rozmaryn, myślałam o upieczeniu tego ciasta. Zauważyłam je w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią" na samym początku i od razu mi się spodobało. Tak się złożyło, że przygotowałam je dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale;) Wyszło świetnie. Rozpływające się w ustach, wilgotne i pachnące bardzo smakowicie. Dodatek
rozmarynu tworzy kontrast z
waniliowym ciastem, a na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Autorka proponuje podawać je z duszonym
jabłkami, komponując elegancki i skromny deser.
- 250g miękkiego
masła- 180g
cukru*- 3 duże
jajka- 210g
mąki ze środkiem spulchniającym**- 90g zwykłej
mąki- 1 łyżeczka esencji waniliowej- listki z gałązki
rozmarynu o długości 10cm***- 4 łyżki
mleka- 1-2 łyżki
cukru1) Utrzeć
masło, a gdy będzie naprawdę miękkie dodać
cukier i zmiksować na jasny krem.2) Dodawać po jednym
jajku i jednej łyżce
mąki, mieszając za każdym razem.3) Dodać esencję
waniliową, a następnie resztę
mąki i
rozmaryn posiekany na niezbyt drobne kawałki.4) Rozrzedzić masę
mlekiem i przelać do keksówkio długości 21-23cm wyłożonej papierem do pieczenia.5) Posypać
cukrem i piec w temperaturze 170 st. C przez godzinę,aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.6) Zostawić w formie do ostygnięcia, a kiedy będzie zimnewyjąć z niej i przechowywać owinięte folią.*oryginalnie 200g drobnego jasnego
cukru trzcinowego**użyłam 210g zwykłej wymieszanej z 2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia***użyłam trochę więcejCzas przygotowania: 1 godzina 15 minutLiczba porcji: 14Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal