Wykonanie

Dzisiaj niedziela, więc zapraszam na niedzielny obiad:) Pieczone kacze udka to na niego dobra propozycja z uwagi na czas ich przygotowania, na które możemy sobie zwykle pozwolić właśnie w ten dzień. Ja połączyłam je z karmelizowanymi
szalotkami,
czosnkiem,
rozmarynem i sosem ze świeżej
żurawiny i
granatu, co okazało się dobrym pomysłem! Całość wyszła niezwykle smaczna, podkreślona
słodyczą dodatków i bardzo aromatyczna. Polecam, zwłaszcza że
kaczka jest coraz popularniejsza i łatwiej dostępna.Pieczone kacze udka z
rozmarynem,
szalotkami i sosem z
żurawiny i
granatu- 2 kacze udka ze skórą-
sól,
pieprz-
olej do posmarowania- 3
szalotki- 6 ząbków
czosnku- 1 łyżka listków
rozmarynu- 180g
żurawiny- 1
granat- 1 łyżka
cukru1) Kacze udka położyć w nasmarowanej
olejem formie.2) Doprawić i posypać
rozmarynem, pokrojoną w plasterki
szalotką i
czosnkiem pokrojonym w słupki.3) Piec w temperaturze 180-200 st. C przez 1 1/4 godziny (lub aż będą dobre;D).4) W tym czasie przygotować sos: wsypać
żurawinę do garnka,dodać sok z 1/2
granatu i
cukier.5) Gotować, aż
żurawina popęka, a sos się zagęści.6) Dodać większość z drugiej połowy
granatu.7) Udka podawać np. z puree z
ziemniaków,skarmelizowanymi
szalotkami,
czosnkiem i sosem.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal