Wykonanie
             Rabarbar
Rabarbar się doczekał;D W końcu upiekłam coś z jego udziałem. Padło na ciasto przypominające to, które 
jadłam w Cafe 
Anna Blume w Berlinie, stąd na zdjęciu pamiątkowa podkładka z 
planem tego miasta. Moja wersja różni się jednak od tamtego znacząco, ale też jest pyszna. No i dużo zdrowsza, bo zamiast kruchego 
spodu mamy taki z 
jogurtem naturalnym i mniejszą ilością 
masła. Naprawdę polecam, smakuje bardzo dobrze i godnie zastępuje kruche ciasto. A teraz idę zjeść ostatni kawałek;D

- 350g 
mąki- 45g 
cukru pudru- 1 łyżeczka 
proszku do pieczenia- 50g 
masła- 1 
jajko- 120g 
jogurtu naturalnego- 700g 
rabarbaru (po odkrojeniuniepotrzebnych części)- 80g 
cukru (można dać więcej)- 1 łyżka 
cynamonu- 1 łyżka 
mąki ziemniaczanej- ew. 
cukier puder do posypaniaW misce wymieszać 
mąkę, 
cukier puder i 
proszek do pieczenia.Dodać pokrojone w kostkę 
masło i rozgnieść palcami.Dodać 
jajko i 
jogurt naturalny i wyrobić gładkie ciasto.Owinąć je folią i schować do lodówki.Nasmarować tortownicę o średnicy 21cm.Odkroić 2/3 ciasta i rozwałkować na cienki okrągły placek.Wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać, przykryć papieremdo pieczenia i obciążyć 
fasolą.Piec w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.Przygotować nadzienie: oczyścić 
rabarbar, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka razem z 
cukrem (i ew. odrobiną 
wody).Gotować przez kilka minut i odparować.Dodać 
mąkę ziemniaczaną i zagotować, mieszając.Zdjąć papier do pieczenia z 
fasolą i piec jeszcze przez 10 minut, aż ciasto się zarumieni.Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i zetrzeć na wierzch resztę ciasta.Piec jeszcze przez 25 minut.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia lub jeść jeszcze ciepłe, w zależności czy chcemy, by nadzienie zastygło, czy wolimy coś w rodzaju crumble z 
rabarbarem. Po ostygnięciu ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, by nadzienie jeszcze bardziej się zestaliło, ale ja np. lubię taką apetyczną konsystencję. Można też dodać więcej 
mąki, poza tym wszystko zależy od tego, czy dopuścimy do rozgotowania 
rabarbaru:)Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal
