ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśny kurczak z zielonymi warzywami

Słodko-kwaśny kurczak z zielonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Tak się złożyło, że w lodówce leżały same zielone warzywa, więc pomyślałam, że będą ładnie się razem prezentować. Nie miałam ochoty na nic ostrego (i pracochłonnego), dlatego zdecydowałam się na to dość łagodne (i proste) danie.
Poza tym, zielone warzywa są takie zdrowe...;)
Słodko-kwaśny kurczak z zielonymi warzywami
- mała podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała zielona papryka
- garść (ok. 200g) zielonej fasolki szparagowej
- mały brokuł
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sos sojowy według uznania
Pokroić kurczaka na małe kawałki i zamarynować go z octem, sosem sojowym i cukrem.
Paprykę pokroić w paseczki, fasolkę na niewielkie kawałki, a brokuła podzielić na różyczki.
Posiekaną cebulę zeszklić na patelni.
Dodać kurczaka, usmażyć i odłożyć do miseczki.
Na patelnię wrzucić warzywa i posiekany czosnek.
Podsmażyć, przyprawić i dolać odpowiednią ilość wody lub bulionu.
Dusić do miękkości według uznania, pod koniec z powrotem dodając kurczaka.
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2011/09/agodnie-zielono-mi.html