Wykonanie
Proste i bardzo smaczne danie na jesienne menu. Gulasz cielęcy jest o wiele szybszy do zrobienia niż wołowy,
cielęcina nie wymaga wielogodzinnego gotowania.
Mięso jest miękkie i zdrowsze od
wołowiny. Dodatkiem mogą być różne warzywa, ja dodałam
dynię. To jedna z moich ulubionych wersji gulaszu, spróbujcie.
składniki:porcja gulaszowa
cielęciny 500g
olej ryżowy2 małe ząbki
czosnku2
szalotkidynia obrana ze skórki i pokrojona w grubszą kostkę
sólpieprz2 małe
listki laurowe1 kluka
ziela angielskiegogałązka świeżego
rozmarynu i
tymiankuprzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy drobno pokrojoną
szalotkę, oraz przecisnięty
czosnek i chwilkę podsmażamy uważając by nie przypalić. Następnie dodajemy umyte, osuszone kawałki
mięsa i smażymy na średnim ogniu do momentu gdy kawałki będą zrumienione z każdej strony. Dopiero teraz solimy i
pieprzymy. Wskazówka: gdybyśmy posolili
mięso przed smażeniem, puściło by ono sok i stało się twarde, a my
soki chcemy zamknąć w środku
mięsa.
Mięso podlewamy delikatnie
wodą, (ok. 1,5 szklanki) dodajemy
zioła, przykrywamy i dusimy 1h. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i w razie potrzeby redukujemy płyn do połowy objętości. Pod sam koniec duszenia dodajemy przygotowaną
dynię, nie robimy tego wcześniej żeby uniknąć powstania dyniowej papki. Gotowe danie podajemy z
kaszą jaglaną,
ziemniakami lub kopytkami (KLIK).
Smacznego. :-)