ßßß Cookit - przepis na Szkockie ciasteczka shortbread.

Szkockie ciasteczka shortbread.

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka pochodzą ze Szkocji. Jest to tradycyjny szkocki deser, a przepis na te ciasteczka w Szkocji to ogromny skarb! W wersji tradycyjnej shortbread składa się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się mąki pszennej zmieszanej z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą (ona powoduje że rozpływają się w ustach). Nazwa pochodzi od kruchości upieczonych ciastek.
O tych ciasteczkach powiedział mi mój fajny kolega z pracy. Podobnie jak ja lubi gotować i mamy nawet dużo wspólnych ulubionych smaków. Przepis jest bardzo prosty. Prostota tych ciasteczek czyni je wspaniałym deserem, pasują bardzo do filiżanki dobrej herbaty.
składniki:
100g mąki pszennej
100g skrobi kukurydzianej
125g zimnego masła
100g cukru pudru
sok z 1/2 większej cytryny
przygotowanie:
mąki (pszenną i skrobię kukurydzianą) przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i masło siekając je nożem, następnie dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników (struktura ciasta będzie bardzo delikatna).
foremkę 20x30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, pomagając sobie łyżką rozkładamy ciasto w foremce i wyrównujemy z góry łyżką. ostrym nożem nacinamy ciasto formując 20 paluszków. każdy paluszek nakłuwamy widelcem. następnie foremkę wkładamy na 20 - 30 minut do lodówki i schładzamy.
pieczemy w temp 160-165 stopni C. po upieczeniu pozostawiamy w formie do wystudzenia, a następnie kroimy wg naznaczonych wcześniej linii. delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
smacznego :-)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2014/01/szkockie-ciasteczka-shortbread.html