Wykonanie
Bułka jest przepyszna! Pachnie lekko
drożdżami, jest mięciutka. Idealna na dzisiejsze śniadanie! Zajadamy ją z
masłem,
konfiturą, a ja lubię najbardziej samą, bez niczego, do kubka dobrej
kawy lub
herbaty i jestem szczęśliwa :). Przyznam się wam, że gdy wczoraj bardzo późnym wieczorem (na pewno było już po 24 ;)) wyjęłam ją z piecyka, nie mogłam się powstrzymać i obskubałam spory kawałek chrupiącej, ciepłej skórki ;).składniki:400 g
mąki pszennej 4503 małe
żółtka1 całe
jajko1
cukier waniliowy80-100 g
cukru150 ml ciepłego
mleka60 g roztopionego, schłodzonego
masła1 torebka
suszonych drożdżyplus:1
jajkocukier perlistyprzygotowanie: z podanych składników zagniatamy
ciasto drożdżowe:
mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy
drożdże, dodajemy
jajka wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym, letnie
mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione
masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną
mąką stolnicę. wyrabiamy delikatnie podłużny placek. przecinamy go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym
jajkiem z odrobiną
wody i posypujemy
cukrem perlistym.ja
ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.