Wykonanie
Ostatnio mam mało czasu na gotowanie i książka Ani Starmach " Pyszne 25 " codziennie jest w moich rękach, bo w ciągu 25 minut mo gę stworzyć smaczne, pożywne jedzonko. Dzisiaj na obiad warzywa zapiekane z
fetą. Kto nie próbował musi spróbować.
Feta z dodatkiem pieczonej
papryki,
cukinii,
bakłażana i
tymianku to po prostu bajka.składniki: ( dla 3 - 4 osób )1
bakłażan2 małe
cukinie1
papryka czerwona, nie za duża1
papryka żółta, też nie za duża200 g
sera fetaoliwa extra vergine3 ząbki
czosnkugarść czarnych
oliwek bez pestek4 - 5 gałązek świeżego
tymiankusól morskaprzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.2. Umyte warzywa pokroiłam w krótkie cienkie paski 4 - 5 cm, dodałam pokrojone
oliwki, obrany i rozgnieciony
czosnek, gałązki
tymianku i odrobinę
soli. Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia do zapiekania. Całość
skropiłam dość obficie
oliwą (4 - 5 łyżek) i wymieszałam.3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, a następnie ułożyłam na wierzchu plastry
sera feta, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 - 15 minut.4. Gotowe warzywa posypałam listka m i świeżego
tymianku.
Smacznego. :))