ßßß Cookit - przepis na Warzywa zapiekane z fetą.

Warzywa zapiekane z fetą.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam mało czasu na gotowanie i książka Ani Starmach " Pyszne 25 " codziennie jest w moich rękach, bo w ciągu 25 minut mo gę stworzyć smaczne, pożywne jedzonko. Dzisiaj na obiad warzywa zapiekane z fetą. Kto nie próbował musi spróbować. Feta z dodatkiem pieczonej papryki, cukinii, bakłażana i tymianku to po prostu bajka.
składniki: ( dla 3 - 4 osób )
1 bakłażan
2 małe cukinie
1 papryka czerwona, nie za duża
1 papryka żółta, też nie za duża
200 g sera feta
oliwa extra vergine
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek bez pestek
4 - 5 gałązek świeżego tymianku
sól morska
przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Umyte warzywa pokroiłam w krótkie cienkie paski 4 - 5 cm, dodałam pokrojone oliwki, obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia do zapiekania. Całość skropiłam dość obficie oliwą (4 - 5 łyżek) i wymieszałam.
3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, a następnie ułożyłam na wierzchu plastry sera feta, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 - 15 minut.
4. Gotowe warzywa posypałam listka m i świeżego tymianku.
Smacznego. :))
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/04/warzywa-zapiekane-z-feta.html