Wykonanie
Potrzebowałam szybkie ciasto na imieniny. Mąż zażyczył sobie coś ze
śliwkami. można było zrobić swoje znane
jogurtowe, ale przecież nie można robić ciągle tego samego i zaczęłam przeszukiwać internet. Ze znalezionych przepisów wybrałam ten ze strony moje wypieki . Ciasto wyszło pyszne wilgotne, bardzo szybko zniknęło z domu, a dzieci były zachwycone, tylko młodsze zrobiło bleee na widok
śliwek, ale bez
śliwek szybko znikało w brzuszku.Ja dodałam
laskę wanilii bo miałam akurat w domu.Składniki: 200 g
masła, 125 ml (pół szklanki)
mleka, 1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%, w temperaturze pokojowej, 2
jajka, w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków, 2 1/2 szklanki
mąki pszennej, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii, 700 - 800 g świeżych
śliwek, odpestkowanych.Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, odstawić.
Masło i
mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się
masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać
jajka. Dodać kwaśną
śmietanę,
cukier, pastę z
wanilii, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą
mąkę z
sodą i proszkiem oraz ciepłe
masło z
mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane
śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.