ßßß Cookit - przepis na Nietypowe spaghetti ze świeżych pomidorów

Nietypowe spaghetti ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Nasze pomidory dojrzewają teraz jak szalone, nie mogło więc zabraknąć przepisu na spaghetti z prawdziwych pomidorów. Dla nas te spaghetti bije na głowe wszystkie inne - smakuje inaczej, niż tradycyjny sos z mielonym mięsem, w moim odczuciu smak jest bogatszy. To ulubione danie mojego męża, więc musiało się pojawić na stole na jego urodziny :)
Bardzo polecamy!
Składniki:
2,5 - 3 kg świeżych pomidorów (najlepiej mięsistych, o małej zawartości wody)
0,5 kg cienkiej kiełbasy podsuszanej (nie powinna być wędzona)
0 , 3 kg ogonówki
2 cebule
6 łyżek oleju rzepakowego
przyprawy: 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
Do podania: makaron spaghetti i starty żółty ser
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki*. pokroić na kawałki. Jeśli mają dużo wody można usunąć z połowy pomidorów gniazda nasienne (nie ze wszystkich)
Kiełbasę i ogonówkę pokroić w kostkę mniejszą niz 0,5 cm
Cebulę pokroic w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki
Gotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy ogonówkę i kiełbasę i smażymy aż się zrumienią od czasu do czasu mieszając.
W garnku rzogrzewamy 4 łyżki oleju. Do ciepłego oleju dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Na tak doprawiony olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ciągle mieszając aż cebula się zeszkli.
Do cebuli dodajemy usmażone mięso i pokrojone w kawałki pomidory (kroimy byle jak na jakieś nieduże cząstki)
Wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną a woda z nich odparuje tworząc gęsty sos.(czas gotowania zależy od ilości wody w pomidorach, u mnie sos gotował się około 40 minut) - gotujemy bez przykrycia, regularnie mieszamy. Najlepiej użyc garnka o powierzchni nieprzywierającej.
Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
*najprostszy sposób obrania pomidorów: nacinamy skórkę pomidora na krzyż, układamy pomidory w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i przelewamy zimną wodą - skórka odejdzie sama
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/08/nietypowe-spaghetti-ze-swiezych.html