Wykonanie
Nasze
pomidory dojrzewają teraz jak szalone, nie mogło więc zabraknąć przepisu na spaghetti z prawdziwych
pomidorów. Dla nas te spaghetti bije na głowe wszystkie inne - smakuje inaczej, niż tradycyjny sos z mielonym
mięsem, w moim odczuciu smak jest bogatszy. To ulubione danie mojego
męża, więc musiało się pojawić na
stole na jego urodziny :)Bardzo polecamy!Składniki:2,5 - 3 kg świeżych
pomidorów (najlepiej mięsistych, o małej zawartości
wody)0,5 kg
cienkiej kiełbasy podsuszanej (nie powinna być wędzona)0 , 3 kg ogonówki2
cebule6 łyżek
oleju rzepakowegoprzyprawy: 3 ząbki
czosnku, 2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki, 1 łyżeczka suszonego
tymianku, 1 łyżeczka
suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej
bazylii, 1 płaska łyżeczka
pieprzu cayenneDo podania:
makaron spaghetti i starty
żółty serPrzygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki*. pokroić na kawałki. Jeśli mają dużo
wody można usunąć z połowy
pomidorów gniazda nasienne (nie ze wszystkich)
Kiełbasę i ogonówkę pokroić w kostkę mniejszą niz 0,5 cm
Cebulę pokroic w drobną kostkę,
czosnek obrać i pokroić w plasterkiGotowanie:Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju. Wrzucamy ogonówkę i
kiełbasę i smażymy aż się zrumienią od czasu do czasu mieszając.W garnku rzogrzewamy 4 łyżki
oleju. Do ciepłego
oleju dodajemy
przyprawy i chwilę smażymy. Na tak doprawiony
olej wrzucamy
cebulę i
czosnek i smażymy ciągle mieszając aż
cebula się zeszkli.Do
cebuli dodajemy usmażone
mięso i pokrojone w kawałki
pomidory (kroimy byle jak na jakieś nieduże cząstki)Wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu aż
pomidory całkowicie się rozpadną a
woda z nich odparuje tworząc gęsty sos.(czas gotowania zależy od ilości
wody w pomidorach, u mnie sos gotował się około 40 minut) - gotujemy bez przykrycia, regularnie mieszamy. Najlepiej użyc garnka o powierzchni nieprzywierającej.Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.Smacznego!*najprostszy sposób obrania
pomidorów: nacinamy skórkę
pomidora na krzyż, układamy
pomidory w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą - skórka odejdzie sama