Wykonanie
dziś prezentuję ulubioną wersję spaghetti mojego
męża - spaghetti z
kiełbasą. Podsmażona, chrupiąca, w aromatycznym
pomidorowym sosie. Niebo!Składniki:1kg
kiełbasy podsuszanej (nie wędzonej)3 puszki
pomidorów4 średnie
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
oleju rzepakowegoprzyprawy:
pieprz,
tymianek, słodka i
ostra papryka,
bazylia,
chilimakaron spaghetti (u mnie obowiązkowo pełnoziarnisty)Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki,
cebulę w piórka. na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić połowę
kiełbasy i usmażyć na rumiano i chrupiąco. Przełożyć do dużego garnka.Na tej samej patelni tak samo zesmażyć resztę
kiełbasy. Gdy się podsmaży zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną
cebulkę, podlać odrobiną
wody i przykryć. Poddusić chwilę aż
cebula wyraźnie zmięknie. przełożyć do garnkaDodać
pomidory z puszki, koncentrat i wstępnie doprawić. Zagotować. Na małym ogniu pogotować 15 minut do zredukowania sosu. Doprawić do smakuSmacznego!