Obiad błyskawiczny i zarazem należący do tych zdrowszych. W zasadzie całe nasze zadanie to pokrojenie cebuli - potem już tylko mieszanie w garnku zostaje, więc jest to obiad bardzo mało wymagający. Do tego składniki można długo przechowywać, dlatego taki ekspresowy obiad możemy mieć zawsze pod ręką na wszelki wypadek.Składniki: (na 4 średnie porcje)2 puszki tuńczyka w sosie własnym2 puszki pomidorów krojonych bez skóry2 cebule2 ząbki czosnku4 łyżki oleju rzepakowegopieprz cayenne, tymianek, mielona słodka paprykamakaron pełnoziarnisty spaghetti - ilość wedle własnego uznaniaPrzygotowanie:Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki i tymianku oraz szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Chwilę podsmażamy przyprawy.Wrzucamy cebulę i szklimy kilka minut.Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość smażymy kilka minut co chwila mieszającDodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż się rozpadną (około 15-25 minut)Na koniec możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne jeśli wolimy ostrzejsze.Podajemy z pełnoziarnistym makaronem ugotowanym al dente wedle przepisu na opakowaniu.Smacznego!