ßßß Cookit - przepis na Strogonow po Polsku - przepyszna, sycąca zupa

Strogonow po Polsku - przepyszna, sycąca zupa

nazwa

Wykonanie

Na Święta popełniliśmy sobie taką zupkę a'la strogonow, tyle że w naszej rodzimej wersji. Oryginalnie do tego francusko-rosyjskiego dania używa się polędwicy wołowej. Ja użyłam kiełbasy jałowcowej i szynki marynowanej w soku z ogórków kiszonych. Zupka wyszła nam rewelacyjna. Soku z ogórków niema się co bać - lekko zakwaszą zupkę ale wcale nie będzie ona bardzo kwaśna. Dzięki temu dodatkowi mięso pięknie kruszeje, a cała zupa nabiera fantastycznego smaku. U nas zagości jeszcze nie raz, tego jesteśmy pewni.
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
0,5 kg dobrej jakości podsuszanej kiełbasy jałowcowej (nie wędzonej)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
3 ogórki kiszone
sok z ogórków kiszonych - użyłam około 1,5 szklanki
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz cayenne do smaku - ostrość wedle własnych upodobań, ja dodałam płaską łyżeczkę pieprzu
2 gałązki tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w niedużą kostkę. Zalewamy sokiem z ogórków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Kiełbasę i pieczarki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki
Mięso odcedzamy z zalewy z ogórków (nie wylewamy jej). Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym
W dużym garnku Rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy do niego słodką mieloną paprykę, szczyptę pieprzu cayenne, czosnek i gałązki tymianku. Smażymy około minuty żeby przyprawy oddąły swój aromat
Wyjmujemy gałązki tymianku
Na olej wrzucamy cebulkę i krótko ją szklimy. Dodajemy mięso szynki i smażymy kilka minut
Na osobnej patelni podsmażamy kiełbasę. Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy wcześneij odlany sok z ogórków, szklankę wody, przykrywamy i dusimy.
Na tej samej patelni, na której smażyla się kiełbasa podsmażamy połowę pieczarek na rumiano. Dodajemy do garnka razem z resztą surowych pieczarek.
Dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone i paprykę.
Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około godziny).
Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku
Można podawać z chlebem, lub ugotować makaron typu świderki i trochę go dołożyć do zupy.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/04/strogonow-po-polsku-przepyszna-sycaca.html