Wykonanie
Na Święta popełniliśmy sobie taką zupkę a'la strogonow, tyle że w naszej rodzimej wersji. Oryginalnie do tego francusko-rosyjskiego dania używa się
polędwicy wołowej. Ja użyłam
kiełbasy jałowcowej i
szynki marynowanej w soku z
ogórków kiszonych. Zupka wyszła nam rewelacyjna. Soku z
ogórków niema się co bać - lekko zakwaszą zupkę ale wcale nie będzie ona bardzo kwaśna. Dzięki temu dodatkowi
mięso pięknie kruszeje, a cała zupa nabiera fantastycznego smaku. U nas zagości jeszcze nie raz, tego jesteśmy pewni.Składniki:1 kg
mięsa od
szynki0,5 kg dobrej jakości podsuszanej
kiełbasy jałowcowej (nie wędzonej)0,5 kg
pieczarek2
cebule3
ogórki kiszonesok z
ogórków kiszonych - użyłam około 1,5 szklanki1
czerwona papryka3 ząbki
czosnkułyżeczka
słodkiej papryki mielonej
pieprz cayenne do smaku - ostrość wedle własnych upodobań, ja dodałam płaską łyżeczkę
pieprzu2 gałązki
tymianku2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:
Szynkę kroimy w niedużą kostkę. Zalewamy
sokiem z
ogórków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Kiełbasę i
pieczarki kroimy w cienkie półplasterki.
Cebulę w piórka.
Paprykę w kostkę.
Czosnek w cienkie plasterki
Mięso odcedzamy z zalewy z
ogórków (nie wylewamy jej). Osuszamy
mięso ręcznikiem papierowymW dużym garnku Rozgrzewamy kilka łyżek
oleju. Dodajemy do niego słodką mieloną
paprykę, szczyptę
pieprzu cayenne,
czosnek i gałązki
tymianku. Smażymy około minuty żeby
przyprawy oddąły swój aromatWyjmujemy gałązki
tymiankuNa
olej wrzucamy
cebulkę i krótko ją szklimy. Dodajemy
mięso szynki i smażymy kilka minutNa osobnej patelni podsmażamy
kiełbasę. Dodajemy ją do
mięsa. Dodajemy wcześneij odlany sok z
ogórków, szklankę
wody, przykrywamy i dusimy.Na tej samej patelni, na której smażyla się
kiełbasa podsmażamy połowę
pieczarek na rumiano. Dodajemy do garnka razem z resztą surowych
pieczarek.Dodajemy drobno pokrojone
ogórki kiszone i
paprykę.Dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa (około godziny).Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smakuMożna podawać z
chlebem, lub ugotować
makaron typu świderki i trochę go dołożyć do zupy.Smacznego!