Wykonanie
Ciastko w którym się zakochaliśmy :) Urzekło nas całokształtem - wyglądem, smakiem, aromatem, konsystencją - jest to deser idealny :)Z zewnątrz chrupiące ciasto
czekoladowe a w środku płynne, jeszcze lekko ciepłe
czekoladowe niebo :) Każdy miłośnik
czekolady powinien tego spróbować!Składniki (na 2
ciastka):50 g
gorzkiej czekolady + 2 małe kostki50 g
mąki50 g
cukru pudru50 g
masła1
jajko1
żółtko1 łyżka soku z
pomarańczy lub
likieru pomarańczowegołyżeczka skórki otartej z
pomarańczy2 łyżeczki
kakaomasło do wysmarowania foremekPrzygotowanie:
Czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. przestudzić.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
Jajka i
żółtko zmiksowac z
cukrem pudrem aż
jajka się spienią.Do
jajek dodać przestudzoną
czekoladę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodac przesianą
mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką.Dodać skórkę i sok z
pomarańczy. Wymieszać.Kokliki wysmarować
masłem i posypać
kakao - najlepiej przez sitko.
kakao powinno pokrywac całą foremkę.Napełnić foremki
ciastem. Do środka włożyć po kostce
czekolady i wcisnąć lekko by schowała się w cieście.Piec około 15 minut.Czas pieczenia zależy od piekarnika - musimy go wyczuć sami. Celem jest osiągnięcie chrupiącej skorupki ciasta i zachowanie jeszcze płynnego środka. Najlepiej jest sprawdzać czy wytworzyła się już skorupka przez "popukanie" w nią :)Miałam lekkie obawy czy wyjdzie mi to
ciastko ale jak widac za pierwszym razem wyszło, a efekt powalający! :)Smacznego!