ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik kajmakowy bez pieczenia - dla naszych sadowników!

Jabłecznik kajmakowy bez pieczenia - dla naszych sadowników!

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na rewelacyjny jabłecznik z kajmakiem. Z pewnością to jedno z moich ulubionych ciast (a samo wiecie, że robię ich sporo). Słodycz kajmaku pięknie się komponuje z nieco kwaśniejszą (ale nie kwaśną) warstwą jabłkową.
Przy okazji przepisu na jabłecznik przypomnę Wam, że nasze jabłka są szalenie zdrowe i powinniśmy je jeść codziennie - tym bardziej obecnie, gdy nasi sadownicy potrzebują wsparcia.
Składniki:
4 opakowania herbatników
2 puszki kajmaku (nie z lodówki)
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
250 g mascarpone
650g śmietany 36%
1/3 kostki masła
1 opakowanie żelatyny
2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich 1 puszkę kajmaku (najlepiej to robić silikonową szpatułką). Na kajmaku ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić ciasto do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić jabłka i smażyć aż się będą rozpadać (koło 15 minut). Dodać cynamon i jeszcze chwilę przesmażyć. Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jabłka przełożyć do blachy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać do 3/4 wysokości wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.
Mascarpone wymieszać z kajmakiem (można użyć małych obrotów miksera). Trochę masy przełożyć do wystudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy stale mieszając.
Śmietanę ubić. Porcjami dodawać do masy kajmakowej stale mieszając do uzyskania jednolitego kremu.
Krem przełożyć na jabłka i odstawić do całkowitego stężenia.
Ciasto dowolnie udekorować: u mnie płatki migdałowe i liście oraz kwiaty mięty.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/08/jabecznik-kajmakowy-bez-pieczenia-dla.html