ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka pieczone w rękawie

Udka kurczaka pieczone w rękawie

nazwa

Wykonanie

Łatwe, aromatyczne i pyszne udka lub podudzia (obojętnie). Mięsko soczyste, łatwo odchodzi od kości.
Jednym słowem znakomite
Potrzebujesz:
6 podudzi kurczaka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
kilka cienkich plasterków masła
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Do plastykowego pojemnika z pokrywką wlewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, by oblepiła całe udka. Zamykamy i odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc, ale może być kilka godzin).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kawałek rękawa układamy na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka i kilka plasterków masła. Dokładnie spinamy/wiążemy z obu stron. W rękawie robimy kilkanaście dziurek szpilką.
Pieczemy 50 minut. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy koło 10-15 minut do zrumienienia skórki.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/01/udka-kurczaka-pieczone-w-rekawie.html