Wykonanie
Łatwe, aromatyczne i pyszne udka lub podudzia (obojętnie).
Mięsko soczyste, łatwo odchodzi od kości.Jednym słowem znakomite
Potrzebujesz:6 podudzi
kurczaka5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżka suszonego
tymianku1 płaska łyżeczka
ostrej papryki2 płaskie łyżeczki
słodkiej papryki3 ząbki
czosnkukilka cienkich plasterków
masłarękaw do pieczeniaPrzygotowanie:Do plastykowego pojemnika z pokrywką wlewamy
oliwę i dodajemy przeciśnięty
czosnek oraz
przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, by oblepiła całe udka. Zamykamy i odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc, ale może być kilka godzin).Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Kawałek rękawa układamy na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka i kilka plasterków
masła. Dokładnie spinamy/wiążemy z obu stron. W rękawie robimy kilkanaście dziurek
szpilką.Pieczemy 50 minut. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy koło 10-15 minut do zrumienienia skórki.Smacznego!