ßßß
Potrzebujesz:Na ciasto:30 dag mąki pszennej tortowej1 jajko1 żółtkopół szklanki cukru1 łyżkę miodu2 łyżki mleka10 dag margaryny1 łyżeczka sody oczyszczonej1 opakowanie cukru wanilinowegoNa warstwę budyniową:1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 0,5 litra mleka)1,5 szklanki mlekaNa warstwę krówkową:1 puszka mleka skondensowanego słodzonegoNa blat orzechowy:60g masła1 łyżka miodu2 łyżki cukru80 g drobno posiekanych orzechów (normalnie robi się z włoskimi, a ja dziś zrobiłam z laskowymi i tez było fajnie)Przygotowanie:Pierwsze co robimy to umieszczamy puszkę mleka skondensowanego w garnku, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania powinna się bulgotać 3 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy wody, gdyby nam odparowało i woda przestała zakrywać całą puszkę. 3 h to długo ale nie martwimy się, bo akurat będzie gotowe jak skończymy resztę :)Gdy miną 3 h wylewamy wrzątek i dolewamy chłodnej wody. Studzimy puszkę aż będzie ciepła, ale będziemy mogli ją swobodnie wziąć w ręce. Wtedy krem nadaje się do przełożenia nim tortu.Bierzemy się za ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników. Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nie za dużo.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1 z 3 części ciasta, wyrównujemy na ile to możliwe. Pieczemy 15 minut i studzimy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy polewę orzechową: masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier i miód, na końcu posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blat i tak samo pieczemy 15 minut. Studzimy.Na małym ogniu zagotowujemy 1 pełną szklanke mleka. Proszek budyniowy dokładnie rozprowadzamy w 0,5 szklanki mleka i dodajemy do garnka. Mieszamy i wyłączamy ogień.Na paterze układamy jeden z blatów i zapinamy na nim obręcz tortownicy. Dajemy połowę masy z puszki i przykrywamy drugim blatem. Wylelwamy ciepły budyń i przykrywamy blatem z orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum 2 h. Gotowe!Smacznego!