ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowo - rabarbarowy

Sorbet truskawkowo - rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny sorbet truskawkowo-rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie, póki są jeszcze truskawki :)
Składniki:
3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g)
170 g cukru
200 ml wody
600 g truskawek
1-1,5 łyżki rumu lub ekstraktu waniliowego, polecam z rumem (alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru dla podkręcenia smaku)
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito.
Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki.
Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).
Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (w międzyczasie kilkakrotnie wyciągać i miksować - co 20-30 min., dzięki temu sorbet będzie bez kryształków lodu).
Na 15 min. przed podaniem przełożyć sorbet z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękł.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/07/sorbet-truskawkowo-rabarbarowy.html