ßßß
Składniki:3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g)170 g cukru200 ml wody600 g truskawek1-1,5 łyżki rumu lub ekstraktu waniliowego, polecam z rumem (alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru dla podkręcenia smaku)sok z 1 limonkiPrzygotowanie:Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia.Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito.Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki.Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (w międzyczasie kilkakrotnie wyciągać i miksować - co 20-30 min., dzięki temu sorbet będzie bez kryształków lodu).Na 15 min. przed podaniem przełożyć sorbet z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękł.