Wykonanie
Kolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny
sorbet truskawkowo-
rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie,
póki są jeszcze
truskawki :)

Składniki:3 łodygi
rabarbaru (ok. 400 g)170 g
cukru200 ml
wody600 g
truskawek1-1,5 łyżki
rumu lub ekstraktu
waniliowego, polecam z
rumem (
alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki
cynamonu lub
imbiru dla podkręcenia smaku)sok z 1
limonkiPrzygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać
cukrem, zalać
wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito.Połączyć puree
rabarbarowe,
truskawkowe,
rum i
sok z limonki.Masę przełożyć do maszyny do
lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (w międzyczasie kilkakrotnie wyciągać i miksować - co 20-30 min., dzięki temu
sorbet będzie bez kryształków
lodu).Na 15 min. przed podaniem przełożyć
sorbet z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękł.