ßßß
Składniki:1 banan3 łyżki płatków owsianych2 jajka1 łyżeczka mąki owsianej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamasło klarowane do smażeniaserek homogenizowany naturalny (opcjonalnie)Przygotowanie:Wykonanie omletu zaczęłam od zalania płatków owsianych wrzątkiem, ale tak, by poziom wody nie był wyższy niż płatków. Odstawiłam na 2 minuty, by płatki nasiąknęły wodą, a w drugiej misce rozgniotłam widelcem banana, dodałam jajka, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Dodałam nasiąknięte wodą płatki i wszystko dobrze wymieszałam. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wylałam na nią masę. Smażyłam pod przykrywką. Nie mieszając odczekałam aż spód się zarumieni i przełożyłam omlet na drugą stronę. Po zarumienieniu przełożyłam na talerz i jako dodatek zastosowałam naturalny serek homogenizowany. Równie dobrze można dodać inne składniki, np. owoce. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem słodszych omletów, można dodać łyżkę miodu, choć osobiście uważam, że banan nadał potrawie wystarczającej słodyczy.