Wykonanie
Dzisiaj troszkę indyjskiego powiewu w kuchni. Uwielbiam smak
mleczka kokosowego, ale nie lubię potraw obiadowych na słodko. Padło więc na
cuury.
Bardzo pikantne curry :)
Składniki:- 100 g
ryżu (u mnie basmati)- 400 g piersi z
kury- 1
papryka- około 200 g
fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)- 200 ml
mleczka kokosowego-
czosnek, kumin,
pieprz cayenne,
papryka słodka, szczypta
gałki muszkatołowej, szczypta
soli,
tymianekRyż gotujemy przez około 10 min na wolnym ogniu, następnie szczelnie przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Tak nam
ryż dojdzie do odpowiedniej miękkości.
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy, wrzucamy
kurczaka i smażymy.W tym czasie kroimy warzywa:
paprykę w kostkę, a
fasolkę (jeśli używamy świeżej) w krótsze kawałki.Kiedy
kurczak jest już usmażony, przekładamy go do miseczki i na tej samej patelni rozgrzewamy znowu odrobinę
oliwy, wrzucamy posiekany drobno
czosnek i po chwili dodajemy
paprykę i
fasolkę. Jeśli używamy świeżej
fasolki proponuję ją wcześniej troszkę obgotować.Warzywa muszą zachować swoją chrupkość więc jak będą al dente dodajemy do nich wcześniej usmażonego
kurczaka.
Dodajemy wszystkie
przyprawy, mieszamy i dusimy ze sobą około 5 minut aż smaki się połączą. Na koniec dodajemy
mleczko kokosowe, mieszamy i ewentualnie dodajemy przypraw.
Curry ma być pikantne!Możemy podać z kleksem z
jogurtu naturalnego, który złagodzi troszkę smak. Ja nie dodaję, bo uwielbiam pikantne :)SMACZNEGO!!!