Wykonanie
Wrześniowe smakołyki. Koniec lata i coraz krótsze dni skłaniają do wieczornego kucharzenia. Sezon na
śliwki w pełni więc
pora napełniać słoiczki smakołykami.Składniki:dojrzałe
śliwki węgierki
Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te
śliwki, których miąższ jest
pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania
cukru.W głębokiej patelni smażymy
śliwki przez godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy
śliwki tym razem dłużej, nawet 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły. Studzimy i powtarzamy czynność jeszcze raz. Podczas ostatniego smażenia skórki
śliwek są już rozgotowane a powidła robią się bardzo gęste.Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków.
Przetwory pasteryzujemy 20 minut, przechowujemy w chłodnym miejscu do zimy.