ßßß Cookit - przepis na Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Śliwki węgierki dojrzewają w sadach więc przyszła pora na powidło śliwkowe .
Zawsze się mi wydawało, że smażenie powideł to monottonna i pracochłonna praca. Jednak smak powideł wynagradza wszystkie trudy związane z jego przygotowaniem.
Do przygotowania powideł śliwkowych należy:
uzbroić się w cierpliwość,
zagospodarować takie garnki, które nie będą nam potrzebne przez parę dni,
wypestkować śliwki,
smażyć powidło przez kilka dni.
Smażenie powidła zajmuje mi kilka dni. Nie przejmuję się nim za bardzo – rano przed pójściem do pracy podgrzewam na małym ogniu do tzw. pyrknięcia, pozostawiam nie przykryte i po przyjściu z pracy powidło jest już zimne, znowu pogrzewam i powtarzam całą procedurę do czasu aż stwierdzam, że powidło jest odpowiednio gęste.
Smażenie powidła zajmuje mi około 3 dni.
Polecam ten sposób – wypróbujcie sami a przekonacie się, że smażenie powideł nie jest bardzo skomplikowane.
Powidło śliwkowe
5 kg śliwkek węgierek dobrze dojrzałych
cukier
Śliwki wypestować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody.
Pogrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia nie przykrywając garnka.
Zimne śliwki zmiksować „żyrafą” do pożądanej konsystencji.
Powidło ponownie podgrzać i odstawić do wystudzenia.
Powyższą procedurę powtarzać do czasu uzyskania odpowiedniej , satysfakcjonującej nas konsystencji.
Do tak wysmażonych powideł dodajemy cukier do smaku i ponownie zagotowujemy.
Ilość cukru zależy od stopnia dojrzałości śliwek i od naszych upodobań smakowych.
Gorące powidła przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków.
Słoiki odwracać do góry dnem.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/powidlo-sliwkowe