Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis na bardzo prosty i szybki
sos pomidorowy. Ponieważ, poza
cebulą i
pomidorami nie ma w nim innych warzyw, za to jest świeża
bazylia,
tymianek i sporo
oleju z
oliwek – sos ten smakuje po prostu
słoneczną włoską prowincją :)A do tego przygotowuje się go w ekspresowym tempie!2-4 porcjePrzygotowanie: 5-10 min.Gotowanie: ok. 25-30 min.Składniki1 puszka włoskich
pomidorów w całości (400g)30g
cebuli3 łyżki
oliwy z oliwek3 gałązki
tymianku2 łyżki świeżej siekanej
bazylii1 średni ząbek
czosnkuPrzygotowanieRozgrzej garnek i wlej do niego
oliwę z oliwek.Wrzuć
cebulę i
posól. Puści ona wtedy
soki, dzięki
czemu łatwiej unikniesz jej przypalenia. Jeśli widzisz, że
cebula zaczyna się przysmażać dolej
oliwy i na moment zdejmij garnek z gazu .Po ok. 5 min. gotowania dodaj
czosnek (starty lub pokrojony w cienkie plasterki),
bazylię i
tymianek.Zamieszaj i gotuj przez następne 3 min. (zdj. 1).Dodaj
pomidory, opłucz puszkę niewielką ilością
wody i wlej ją do garnka (zdj. 2).Delikatnie
posól i gotuj przez 20 min. na średnim ogniu. Sos się nieco zredukuje, więc postępuj ostrożnie z
solą.Po ok. 10 min. dodaj kilka kropel
octu balsamicznego oraz pół łyżeczki
cukru.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u