Wykonanie
Taki
kisiel oprócz tego, że jest smaczny, to również jest idealnym lekarstwem przy leczeniu biegunki. I jest zdecydowanie zdrowszy od tych kupnych. Podpatrzyłam ten przepis na blogu Tomek gotuje. W tej chwili nie ma
jagód w lesie, więc skorzystałam z zapasów mojej spiżarni. Tak naprawdę można wykorzystać wiele
owoców, które lubimy jeść, chociażby
kiwi,
truskawki i inne.Składniki: (1 porcja)- Słoik ok. 200 ml wekowanych
jagód (ewentualnie 1 szklanka świeżych
jagód uduszona w garnku 1/2 szklanki
wody i 1 łyżką
cukru - ilość
cukru tak naprawdę zależy od tego, jak słodki
kisiel lubimy)-1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej (
skrobi ziemniaczanej). Jeśli
kisiel ma być bardziej gęsty, można dodać więcej
mąki.
Jagody ze słoika zagotowujemy. W 1/4 szklanki
wody zimnej rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną. Jak
wywar jagodowy zacznie wrzeć dodajemy
wodę z
mąką i mieszamy. Gdy
kisiel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego