ßßß
Składniki:200 g mąki pełnoziarnistej pszennej100 g masła110 g masła orzechowego1 jajko100 g cukru trzcinowegoPrzepis:Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut.


