Wykonanie
Składniki:5
serków homogenizowanych waniliowych (po 140g)2
galaretki brzoskwiniowe1 puszka
brzoskwiń150 g
biszkoptów okrągłychPrzepis:Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm owijamy folią spożywczą. Następnie układamy
biszkopty, tak aby stworzyły spód pod sernik. Do wysokiego naczynia nalewamy 150 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim jedną
galaretkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej wszystkie
serki homogenizowane i dokładnie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Masę sernikową przelewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy kolejną
galaretkę w 500 ml wrzątku i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. W czasie oczekiwania na
galaretkę przygotowujemy
brzoskwinie. Odlewamy
syrop z puszki i kroimy połówki
brzoskwiń w paseczki (ok. 1 cm grubości). Tak pokrojone
brzoskwinie układamy na
masie sernikowej i zalewamy
galaretką (powoli- tak aby
brzoskwinie nie wypłynęły). Sernik pozostawiamy na noc w lodówce, a przed wyciągnięciem go z tortownicy obkrawamy nożem jego brzegi.