Wykonanie

Składniki:180 g
czekolady deserowej2
jajka225 g
masła1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia8 łyżek
dżemu truskawkowego2 łyżki wiórek
kokosowychPrzepis:
Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do garnuszka razem z pokrojonym
masłem. Roztapiamy wszystko na gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe
jajka ucieramy na puszystą masę z
cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy
proszek do pieczenia razem z
mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko
olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy na pół. Środek i wierzch ciasta smarujemy
dżemem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
