Wykonanie
Składniki:3 szt.
udka kurczaka1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat2 łyżki
oleju0,5 kg
ziemniaków2
papryki1
bakłażanPrzepis:
Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy
kurczaka w brytfance wysmarowanej
olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie
ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej
olejem i doprawiamy np.
oregano,
bazylią,
solą i
pieprzem.
Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok
ziemniaków, tak samo postępujemy z
bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance.Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do
mięska.