Wykonanie
Dzisiaj szybki przepis, ponieważ danie to gościło u mnie tydzień temu, ale w ferworze walki świątecznej jakoś uleciało mi dodanie go do moich przepisów - wiecie zaaferowana pieczeniem muffinek i takie tam... Zatem wybaczcie, że z takim opóźnieniem, ale nie chciałabym, żeby ten przepis mi z głowy wyparował, choć pewnie powiecie, że jest za banalny by tak się stało, ale wszystko możliwe... odtwarzam tak jak mi się uda :o) jeśli coś mi umknie to proszę o korektę...
SKŁADNIKI:
papryka: u mnie 2 zielone, 2 czerwone i 1 pomarańczowa,puszka
pomidorów w zalewie,1
kiełbasa śląska oraz 2 wędzone - w zależności od upodobań,1 średnia
cebula,
koncentrat pomidorowy,dodałam również: puszka
czerwonej fasoli, puszka
kukurydzy, ale chyba bez tych dwóch składników mogłoby się obejść.
pieprz,
sól,
chilli,
bazylia, suszona
natka pietruszki,WYKONANIE:
Kiełbasę kroimy w plasterki i z posiekaną
cebulą podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy
paprykę i podlewamy odrobiną
wody. Dusimy. Kiedy warzywa troszkę zmiękną dodajemy
pomidory wraz z zalewą oraz
koncentrat pomidorowy ( nie cały - wszystko zależy od upodobania). Przyprawiamy do smaku. Na końcu wrzucamy
fasolę oraz
kukurydzę - nadal dusząc na wolnym ogniu. Troszkę to smak samej
papryki zniosło na drugi
plan...Osobiście uważam, że dodanie
fasoli oraz
kukurydzy nie było konieczne, więc następnym razem już nie popełnię takiej gafy.Leczo podajemy z
pieczywem... ja wybrałam
ziołowo -
czosnkową bagietkę (małą taką) prosto z piekarni za
rogiem.SMACZNEGO !!!