ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO CHIŃSKU // CHINESE CHICKEN

KURCZAK PO CHIŃSKU // CHINESE CHICKEN

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję ciąg dalszy zabawy z moim nowym wokiem. Nie tylko ta nowa patelnia zainspirowała mnie do zrobienia czegoś w chińskim klimacie. Podczas mojej jakże krótkiej wyprawy do Warszawy miałam okazję odwiedzić restaurację, która mi przypadła do gustu i zainspirowała do eksperymentu w chińskim stylu.
Przy okazji polecam: WOOK Restaurants Authentic Taste of China - Warszawa, al. Jerozolimskie 65/79
We Wrocławiu też posiadamy jedną - PASAŻ GRUNWALDZKI Pl. Grunwaldzki 22,
Składniki:
450g piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu chińskiego,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
2 marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
½ korzenia imbiru,
przyprawy: chilli, pieprz, curry,
1 papryczka chilli,
sos sojowy,
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe paski. Przygotowujemy marynatę – sproszkowane chilli, curry, pieprz oraz olej i wkładamy do niej kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym samym czasie kroimy papryki i marchewkę w paseczki. W woku podsmażamy czosnek z cienko pokrojoną cebulą i papryczką chilli. Po zarumienieniu dodajemy resztę warzyw. Dusimy. Następnie smażymy kurczaka, który wcześniej „dochodził” w marynacie.
Kiedy jest już odpowiednio podsmażony mieszamy go z warzywami. W tym samym czasie gotujemy chiński makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa z kurczakiem doprawiamy do smaku chilli, pieprzem i curry. Kiedy makaron jest już gotowy łączymy go z mieszanką w woku. Teraz również dodajemy curry, ponieważ zabarwi mi on makaron na piękny żółty kolor. Nie zdejmujemy potrawy z ognia jeszcze przez jakieś 3-5 minut. Et voila gotowe!
SMACZNEGO!
Źródło:http://alexandrascuisine.blogspot.com/2011/11/inspiracje-z-podrozy-cz4-kurczak-po.html