Wykonanie
Dzisiaj proponuję ciąg dalszy zabawy z moim nowym wokiem. Nie tylko ta nowa patelnia zainspirowała mnie do zrobienia czegoś w chińskim klimacie. Podczas mojej jakże krótkiej wyprawy do Warszawy miałam okazję odwiedzić restaurację, która mi przypadła do gustu i zainspirowała do eksperymentu w chińskim stylu.Przy okazji polecam:
WOOK Restaurants Authentic Taste of China - Warszawa, al. Jerozolimskie 65/79We Wrocławiu też posiadamy jedną - PASAŻ GRUNWALDZKI Pl. Grunwaldzki 22,
Składniki:450g
piersi z kurczaka1 opakowanie
makaronu chińskiego,1
papryka zielona,1
papryka czerwona,2
marchewki,1
cebula,2 ząbki
czosnku,½ korzenia
imbiru,
przyprawy:
chilli,
pieprz,
curry,1
papryczka chilli,
sos sojowy,Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe paski. Przygotowujemy marynatę – sproszkowane
chilli,
curry,
pieprz oraz
olej i wkładamy do niej
kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym samym czasie kroimy
papryki i
marchewkę w paseczki. W woku podsmażamy
czosnek z cienko pokrojoną
cebulą i
papryczką chilli. Po zarumienieniu dodajemy resztę warzyw. Dusimy. Następnie smażymy
kurczaka, który wcześniej „dochodził” w marynacie.
Kiedy jest już odpowiednio podsmażony mieszamy go z warzywami. W tym samym czasie gotujemy
chiński makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa z
kurczakiem doprawiamy do smaku
chilli,
pieprzem i
curry. Kiedy
makaron jest już gotowy łączymy go z mieszanką w woku. Teraz również dodajemy
curry, ponieważ zabarwi mi on
makaron na piękny żółty kolor. Nie zdejmujemy potrawy z ognia jeszcze przez jakieś 3-5 minut. Et voila gotowe!
SMACZNEGO!