Wykonanie
Powrót do tego dania w dniu dzisiejszym spowodowany był przede wszystkim faktem, iż w moim domu pojawił się mój osobisty WOK. Patelnia ta genialnie nadaje się do jakże najtrudniejszej części zrobienia Spaghetti Carbonara - w niej energicznymi ruchami trzeba połączyć
makaron spaghetti z sosem
śmietanowym.Drugim powodem była ostatnio często odczuwalna przeze mnie tęsknota za słońcem i latem, a potrawa ta niezmiennie przypomina mi
słoneczną Italię...Sami zobaczcie jak wyszła ta mała podróż do cieplejszych klimatów....Składniki:1 opakowanie
makaronu spaghetti,,100g
boczku wędzonego,,200g
śmietany 18%,
przyprawy:
pieprz,
natka pietruszki,100g
startego sera parmezan,3
jajka,1 ząbek
czosnku,1 średnia
cebula,Wykonanie:
Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na odrobinie
oleju razem z
czosnkiem oraz
cebulą. Po ładnym zarumienieniu składników zostawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie gotujemy
makaron al dente w mocno osolonej wodzie. W niewielkiej miseczce mieszamy
śmietanę wraz z
jajkami i startym
parmezanem. Kiedy
boczek już wystygnie łączymy go z masą
śmietanową – utworzy nam to swego rodzaju sos. Tutaj trochę zmodyfikowałam dodając
przyprawy:
pieprz, troszkę mielonego
chilli oraz posiekaną
pietruszkę. W tym samym czasie ugotowany już
makaron odstawiam na okno, aby trochę wystygł. Nie zalewam go zimną
wodą! Po upływie 5-7 minut
makaron mieszam ze zrobionym wcześniej sosem ze
śmietany i
boczku. Trzeba bardzo energicznie mieszać, aby
jajka się nie zważyły, bo powstanie jajecznica, a tak uzyskujemy piękny
śmietanowy sosik.Dodatkowo potrawę już na talerz posypałam jeszcze odrobiną
parmezanu i świeżej
pietruszki.SMACZNEGO!Oczywiście mój nowy WOK okazał się nieoceniony... w końcu wygodnie mi się mieszało
makaron.