ßßß
Składniki:450g piersi z kurczakapół opakowania krakersów solonych,2 szklanki maślanki naturalnej,4 łyżki ketchupu,4 łyżki masła bądź margaryny,sól, pieprz, posiekana natka pietruszki,dodatki – ziemniaki lub ryż lub frytki, surówka lub buraczki ( ja wybrałam ziemniaki z buraczkami)Wykonanie:Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy maślankę i łączymy ją z ketchupem. Dodajemy mięso do masy maślankowej. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut. Tymczasem do innej miski lub talerza na zupę kruszymy krakersy ( starłam na dużych oczkach na tarce). Następnie namoczone filety obtaczamy dokładnie w krakersowej panierce. Musimy lekko ją dociskać, aby nie odpadała od mięsa. Do brytfanki układamy 3 łyżki masła lub margaryny, po czym układamy mięso.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wkładamy do niego brytfankę z mięsem na 30 minut.SMACZNEGO!Oczywiście Moi Drodzy propozycja podania zależy tylko od Was. Ja dzisiaj wybrałam ziemniaki oraz buraczki z papryka, które robiła moja babcia. Et voila obiad gotowy i powiem, że był naprawdę łatwy do zrobienia!