ßßß Cookit - przepis na Tort z sheridanem

Tort z sheridanem

nazwa

Wykonanie

Potrzebne produkty
2 opakowania biszkoptów sun
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
250 gram mascarpone
2 banany
80 ml espresso
100 ml sheridana
2 łyżki kakao
100 g białej czekolady
Wykonanie.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z dwoma fixami do śmietany.
Banany zmiksować w blenderze, a następnie dodać do śmietany kremówki
Banany śmietanę delikatnie połączyć razem z serkiem mascarpone
Sheridana mieszamy z przestudzoną kawą i maczamy w tym biszkopty.
Dno tortownicy wypełniamy biszkoptami tak żeby nie było prześwitów.
Na wyłożone biszkoptami dno rozkładamy część naszego kremy, następnie na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptów- nie muszą już być tak obficie ułożone jak w pierwszej warstwie (pamiętamy o nasączeniu ich).
Na nie znowu układamy krem. Wierzch tortu posypujemy najpierw lekko kakaem a następnie obficie zasypujemy startą białą czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny następnie ściągamy pierścień z tortownicy i obrzeża tortu obkładamy biszkoptami.
Smacznego:)!
* Można zostawić sobie z 2 łyżki masy żeby lepiej dokleić biszkopty.
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/11/tort-z-sheridanem.html